Pichhore,Shivpuri(MP)

Welcome to Career Dest Academy

करियर डेस्ट अकादमी(Career Dest Academy) के ऑनलाइन परीक्षा सामग्री पोर्टल से I.T. Officer-2019 (Scale-I) की तैयारी मैं दो परीक्षाएं होंगी एक प्रारंभिक परीक्षा और दूसरी मुख्य परीक्षा इसके अलावा इंटरव्यू भी होगा.प्रारंभिक परीक्षा का पूर्णांक 125 जिसमें1. English Language के कुल प्रश्न 50 पूछे जाएंगे और कुल अंक 25 होंगे,2.Reasoning कुल प्रश्न संख्या 50 होंगे और उनके कुल भी अंक 50 ही होंगे एक विषय भी होगा जो 3.Quantitative Aptitude के कुल प्रश्न संख्या 50 होंगे और उनके कुल भी अंक 50 ही होंगे. प्रारंभिक परीक्षा में कुल 150 दिन से पूछे जाएंगे उनके कुल अंक 125 होंगे. मुख्य परीक्षा में कंप्यूटर टेक्निकल के कुल 60 प्रश्न पूछे जाएंगे उनके कुल अंक 60 ही होंगे. हमने इस सीरीज में 20 प्रश्नों का समावेश करेंगे जो आप की मुख्य परीक्षा में आपकी सफलता दिलाने में मददगार होंगे. इंटरव्यू के 100 अंक निर्धारित किए गए हैं

I.T. Officer-2019 (Scale-I):Computer Tech GK-01 For Mains Exam
I.T. Officer (Scale-I)
Professional Knowledge Practice-MCQ
Computer Tech GK:
Mains Exam:
Total No. Question-60
Maximum Marks:-60
Computer Tech GK-01
DBMS/DS/OS/NETWORKING
Computer Science
I.T. Officer (Scale-I)
Online Examination – Mains(27.01.2019)
Quiz / MCQ Exercise:01
Computer Tech GK
This Series Total Que.:-20
PDF DOWNLOAD-Coming
Computer Tech GK:01

1. Which of the following functionality must be implemented by transport layer avobe network layer….
A. Recovery from packect loses
B. Detection of duplicate packets
C. Packet delivery in correct order
D. End to end delivery

Answer:- D. End to end delivery
 
Network layer is responsible for host to host delivery while Transport layer is responsible for process to process delivery called end to end delivery

Total 7 layer are following:-
7.application
6.Presentation
5.Session
4.Transport
3.Network
2.Data Link
1.Physical

2. Which of the following is/are example of the stateful Application layer protocaol (1) HTTP (2)FTP (3) TCP (4)POP3 :-
A. (1) and (2) only
B. (2) and (3) only
C. (2) and (4) only
D. (4) Only

Answer:- C. (2) and (4) only
 
Stateless protocol- Treats each request & an an indepdent and does not require the serve to retain session information. Eg. IP,HTTP etc.

Stateful Protocol-In Constrest with stateless protocols, stateful protocol they require server to ratain session information. A log of states is maintained.

3. Which layer of the OSI model is responsible for Service-point addressing:-
A. Session layer
B. Data link layer
C. Transport layer
D. Application layer

Answer:-C. Transport layer
 
Computer often run several programs at the same time.The transport layer header must therefore include a type of address called a service point address(or port address).

The network layer gets each packet to the correct computer, the transport layer gets the entire message to the correct process on that computer.

4. Data unit at Data Link Layer is called
A. Packet
B. Frame
C. Datagram
D. Segment

Answer:-B. Frame
 
Segment-Data unit at Transport Layer is called a segment(if TL protocol is TCP).

Datagram-This is used in 2 layers.if the network protocol is IP,the unit of date is called Datagram.

At Transport layer,if protocol is UDP,we use datagram there as well.Hence we differentiate them as UDP Datagram,IP Datagram.

Frame-Data Link Layer protocol data unit is called Frame

Packet-It is a more generic term used either transport layer or network layer.TCP Packet,UDP Packet,IP Packet etc

5. Which scheduling policy is most suitable for a time-shared operating systems:-
A. Shortest Job First
B. FCFC
C. Round Robin
D. Priority Scheduling

Answer:- C. Round Robin
In order to schedule processes fairly]a round-robin scheduler generally employs time sharing, giving each job a time slot or quantum(its allowance of CPC time),and interrupting the job if is not completed by then.

It is designed especially for time-sharing systems.

6. Match the Following:-

Group-1 Group-2
A.Repeater 1.Physical layer
B.Bridge 2.Data Link layer
C.Gateway 3.Network Layer
D.Router 4.All Layer

A. A-1 ,B-2 ,C-3,D-4
B. A-2,B-4,C-1,D-3
C. A-1,B-2,C-4,D-3
D. A-2, B-3, C-1, D-4
Answer:- C. A-1,B-2,C-4,D-3
 

7. Match the pairs-

Group-1 Group-2
A.CPU scheduler 1.Process Swithin
B.Dispatcher 2.2.Round Robin
C.Swapper 3.Process suspension Process

A. A-3,B-1,C-2
B. A-1,B-3,C-2
C. A-3,B-2,C-1
D. A-2,B-1,C-3
Answer:- D. A-2,B-1,C-3
 

8.The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise class database systems-
A. Database application and the database
B. Data base administrator and data
C. Database and SQL application serves
D. All of Above

Answer:- D. All of Above
 

9.In ER model weak entity meets which of the following conditions-
A. Weak entity is existence dependent ,weak entity cannot exist without the entity with which it has a relationship
B. Weak entity has a primary key that is parially or totally derived from the parent entity in the relationship
C. Both (A ) and (B)
D. Neither (A ) and (B)

Answer:-C. Both (A ) and (B)
 
Weak entity is existence dependent and maintains a primary key which is derived from parent…

10. In object-oriented technology, hiding the complexity of characteristics is called..
A. Abstraction
B. object
C. Inheritance
D. polymorhism

Answer:- A. Abstraction
 
In OOPS, Abstraction means to show only the necessary details without including the background details.

11. Which of the following programming languages is exclusively used for artificial intelligence:-
A. C
B. J2EE
C. Prolog
D. Java

Answer:- C. Prolog
 
Prolog is a general purpose logic programming language associated and computational linguistics.

12. The strategy for testing a function when developing a software is made at:-
A. Test Strategy
B. Test Plans
C. Test case Design
D. All of these

Answer:- B. Test Plans
 
A software test plan is document that describes the objectives, scope, approach & focus of a software testing effort.

Test plan is the sum of strategy (what, why, when & how in Testing) and test logistics(who is testing)

13. What is the term used for describing the judgmental or commonsense part of problem solving:-
A. Commensense
B. According to Value
C. Critical

Answer:- D. Heuristic
 
An heuristic is commonly called a rule of thumb.

14. Which symbol will be used with grep command to match the pattern pat at the beginning of a line:-
A. ^pat
B. $pat
C. pat$
D. $pat

Answer:- A. ^pat
 
sign^ is used to search from the end.

^sign is used to search from the beginning.

15. Which command is used to sort the lines of data in a file in reverse order:-
A. sort -r
B. Sort-rr
C. Sort-ra
D. Sort

Answer:- A. sort -r
 
Sort command is basically used for "ordering a file".By default, it orders lines in ASCII collating sequence.Sort options are: 1. Reverses sort order(-r).
2. Sorting on primary key(-k).
3. Numeric sort(-n).
4. Removing repeated lines(-u).

16. News websites deliver customized ‘feeds’ of content to their readers via RSS, which stands for :-
A. Registered Subscriber Syndication
B. Really Simple Synchronization
C. Real Social Syndication
D. Really Simple Syndication

Answer:- D. Really Simple Syndication
 

17. In context with computers, what can be the uses of cookies?
1.Maintain Information 2.Run a Brouser 3. Deliver a massage:-
A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3
D. All of above

Answer:- A. Only 1
 
A cookie is a text string that is included with Hypertext Transfer Protocol requests and responses.

A cookie is information that a Web site puts on your hard disk so that it can remember something about you at a later time. (More technically, it is information for future use that is stored by the server on the client side of a client/server communication.)

18. Which of the following languages is more suited to a structured program:-
A. BASIC
B. PL/I
C. FORTRAN
D. PASCAL

Answer:- D. PASCAL
 
Pascal is more suited to a structured program, because Pascal was designed (in 1970 by Nicklaus Wirth) to force programmers for a structured programming style. Pascal has successors, Modula and Oberon, which add module and access to system resources.

PASCAL is also called Educational Language…

19. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is :-
A. Data flow
B. Data Record Flow
C. Data Transmission
D. Data Processing

Answer:- A. Data flow
 
Data flow means flow of data with in a system machine where as Data transmission takes place with in different machines.

Data Processing:Data must first be entered into the computer before it can be processed.

Hypothetical means imagined. Then hypothetical system means not real systems. Or we can say them virtual systems.

20. The brain of any computer system is:-
A. ALU
B. CPU
C. Memory
D. Control Unit

Answer:- B. CPU
 
CPU consists of
1. ALU
2. Timing and control unit So it is the timing and control unit which is the brain of computer.

CPU is the main part of computer system that an have important parts of computer systems.

CPU is the main part of the computer system which is main control of the computer that make order to move the program to run.